DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ

Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen ödül töreninde öğrencilerimiz Kaşgarlı Mahmut ve Karamanoğlu Mehmet Bey performanslarıyla yer aldılar.

Öğrencilerimizin sunduğu canlı performans, izleyiciler tarafından takdirle karşılanmıştır.

Canlandırdıkları roller sebebiyle takidir toplayan öğrencilerimiz Muhammed Faruk Öztürk ve Mert Yeşilbayrak ile birlikte öğrencilerimizi hazırlayıp rehberlik eden Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenimiz Nurgül Selen Köroğlu'na teşekkür ederiz.

Dilimizin zenginlikleri projesi kapsamında okulumuz  Türkçe zümresi olarak deyim ve atasözleri ile ilgili yapılan çalışmalarda öğrencilerimiz deyim ve atasözlerinin karikatür çalışmalarını yaptı.

Deyim ve atasözlerini tabu çalışması şeklinde anlattı.

Ayaklı  sergi kapsamında sınıfları tek tek dolaşarak çizmiş oldukları karikatürlerde bulunan deyim anlamlarını tüm okul öğrencileri ile paylaştı.

Öğrencilerimize ve Türkçe Öğretmenlerimiz Hacı Mehmet Yıldırım ve Hafize Turgay'a teşekkür ederiz.

Okulumuz Türkçe öğretmenleri Hafize Turgay ve Hacı Mehmet Yıldırım tarafından hazırlanan proje kapsamında Dede Korkut ve hikayeleri hem sınıflarda hem de panolarla tüm öğrencilerimize tanıtıldı.

Kaşgarlı Mahmut (1072- 1074) Divan-ı Lügatit-Türk adlı eserini,

Araplara Türkçeyi öğretmek ve Türkçenin Arapçadan üstün, zengin bir dil olduğunu   göstermek amacıyla yazmıştır.

Eserde 7500 Türkçe kelime Arapça karşılıkları ile birlikte verilmiştir.

Sağu, sav, destan, koşuk örnekleri verilmiş ve bu eserlerin günümüze ulaşması sağlamıştır.

Kaşgarlı Mahmut, kelimeleri konar göçer Türk boyları arasında gezerek bizzat kendisi derlemiştir.

Bu Türk tarih ve edebiyatı bakımından milli bir hazinedir.

İşte bu hazine okulumuzda güzel bir panoyla öğrencilerimize tanıtılmıştır.

Dilimizin zenginlikleri projesi kapsamında Yenikent Anadolu İmam Hatip Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nurgül Selen Köroğlu'nun uğraşlarıyla okulumuzda Safahat'ın Dilinden konulu sözlük ve pano çalışması yapıldı. Ayrı bir çalışma olarak Dilimize Sahip Çıkıyoruz konulu araştırma ve pano çalışması yapıldı.

Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerimiz Aysun Köroğlu, Nurgül Selen Köroğlu ve Bilal Sezgin'in uğraşlarıyla Türkçesi Varken sergisi yapıldı . Bu projeyle yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıkları verilerek dil bilinci oluşturuldu.

Ayrıca Dilimizin Zenginlikleri projesi kapsamında İmam Hatip Ortaokulu Türkçe Öğretmenimiz Hafize Turgay'ın uğraşlarıyla Yunus'un Dilinden Türkçemiz konulu araştırma ve pano çalışması yapıldı.

Emeklerinden dolayı öğretmenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.